Khidmat Sewa Kereta

Tuesday, January 6

Kerangka Pembelajaran Berasaskan Projek

Fasa 1

Ihsan JPN Johor

Pada Fasa 1, guru bersama murid akan memerah idea untuk memilih topik yang akan di kaji dalam projek. Kebiasaannya guru sudah mempunyai topik dalam projek. Soalan - soalan guru akan berpandu kepada tajuk projek yang akan dihasilkan.

Kebiasaannya dalam pembentangan, guru akan menunjukkan peta minda atau hasil brainstorming dengan murid. Ini adalah hasil mentah projek yang penting kerana akan menunjukkan hala tuju projek.

Contohnya, projek untuk menghasilkan model kereta. Guru akan bertanya kepada murid contoh - contoh kereta yang murid tahu. Kemudian guru akan bertanya pendapat murid bagaimanakah bentuk kereta dalam masa 20 tahun. Kemudian guru akan meminta murid membayangkan bentuk kereta masa hadapan dan mencadangkan untuk dijadikan sebagai bahan projek.

Fasa 1 biasanya dijalankan minima 1 sesi atau lebih bergantung kepada keperluan projek. Namun pada peringkat ini, murid belum membina bahan tetapi hanya mengeluarkan idea untuk menghasilkan bahan projek.


Hubungi saya di muszt.ahmad@gmail.com sekiranya anda mempunyai sebarang komen, pendapat, atau kritikan terhadap tulisan saya.

No comments: