Khidmat Sewa Kereta

Saturday, April 5

Tips Untuk Mengajar High Frequency Words.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ni saya ingin kongsikan tips - tips dalam mengajar HFW. Saya petik ni dari artikel di reading-tutors.com. Harapnya bermanfaat dan dapat dipraktikkan oleh pembaca blog saya.

1. Perkenalkan HFW terus kepada cara penggunaan. Contohnya perkataan saw.  Tulis ayat mudah yang menggunakan perkataan ini seperti  i saw a boat, i saw a ship, i saw a cruise. Garis perkataan saw dan bincangkan dengan murid mengenai penggunaan perkataan saw. Ini berbeza apabila kita menulis perkataan saw dan ajar murid maksud perkataan itu sahaja. 

2. Terdapat perkataan yang mengelirukan antara satu sama lain. Contohnya saw/ was, when/where/ what.  Untuk perkataan yang seakan sama dan mengelirukan, ambil sedikit masa untuk terangkan perbezaan antara perkataan - perkataan ini apabila mengajar murid. Contohnya dengan menerangkan murid perkataan ini bermula dengan huruf apa. saw bermula dengan s dan was bermula dengan w.

3. Galakkan murid untuk mencipta kamus sendiri dan masukkan perkataan HFW dalam kamus tersebut.

4. Bina kad imbas perkataan HFW di rumah dan sekolah. Tunjuk kepada murid satu kad pada satu masa. Minta murid sebut perkataan dalam kad secepat yang boleh.

5. Latih murid untuk menggunakan perkataan HFW dalam konteks ayat. Malah lebih baik sekiranya murid dalam menghafal ayat yang menggunakan perkataan HFW dan memahami konteks penggunaan HFW dalam ayat tersebut.

Itu sahaja untuk hari ni. Jumpa lagi.

No comments: