Khidmat Sewa Kereta

Wednesday, April 2

High Frequency Words

Assalamualaikum.

Seperti yang dijanjikan dalam entri saya sebelum ini, kali ini saya akan berkongsi berkenaan dengan High Frequency Words (HFW).

Apa itu HFW? HFW merupakan sekumpulan perkataan yang kerap terdapat dalam semua jenis bahan bacaan. Menurut data, satu kajian telah membuktikan bahawa hanya 13 perkataan yang berlainan membentuk 25% perkataan yang dibaca, dan terdapat 100 perkataan yang membentuk 50% perkataan yang dibaca. Perkataan inilah yang dipanggil HFW.

Terdapat beberapa sebab mengapa HFW perlu diajar secara explicit kepada murid.

  1. Kebanyakan perkataan seperti the, is, to dan are tidak mengikut peraturan standart dalam sebutan fonik dan tidak boleh dibunyikan. Maksudnya perkataan ini biasanya disebut seperti mana perkataan ini perlu disebut.
  2. Murid terus menyebut perkataan ini tanpa perlu mengikut kaedah fonik. Ini lebih mudah bagi murid untuk membacanya.
  3. Kebanyakan perkataan ini tidak membawa maksud secara bersendiri tapi memberi kesan kepada maksud dan konteks ayat. Jadi perlu untuk memahami penggunakan perkataan HFW bagi memahami apa yang dibaca.
 Kenapa saya ingin mengetengahkan HFW,

  1. Murid hilang minat untuk membaca kerana tidak memahami maksud perkataan. Ini kerana mereka cuba memahami setiap perkataan dalam buku. Walhal sekiranya mereka didedahkan dengan HFW, mereka sudah tahu 50% perkataan dalam ayat dan memahami apa yang dibaca.
  2. Murid boleh mengaplikasikan dalam perbualan kerana murid didedahkan dengan perkataan yang dapat membina ayat.


Tajuk seterusnya Tips untuk mengajar HFW. 

No comments: