Khidmat Sewa Kereta

Thursday, July 11

Bergelar Guru PrasekolahAssalamualaikum dan salam sejahtera,

Sepanjang bergelar guru prasekolah, saya sering diajukan dengan satu soalan ;


"Memang berminat ke untuk menjadi guru prasekolah?"


Jawapan saya pelbagai bergantung kepada mereka yang bertanya, masa dan tempat ketika soalan diajukan.
 

Disini, saya lebih suka untuk memberikan kronologi bagaimana saya boleh terjebak dalam bidang ini. Terpulang kepada pembaca untuk menilai samada saya berminat atau tidak untuk menjadi guru prasekolah. 


Sedikit latar belakang, saya tidak pernah terlintas untuk menjadi seorang guru prasekolah. Mungkin kerana saya tidak pernah mengalami pengalaman tadika menyebabkan guru prasekolah langsung tidak berada dalam kamus hidup saya. Saya hanya sempat untuk ke tadika untuk beberapa hari sahaja. Ceritanya saya berasa sangat malu dan takut kerana lambat hadir ke tadika. Belum lagi masuk kelas saya dah lari balik ke rumah. Kemudian langsung saya tidak mahu ke tadika. 


Namun perancangan Allah yang lebih baik, saya akhirnya bergelar juga guru prasekolah atau cikgu tadika. Semuanya bermula apabila saya mendapat tawaran untuk menyambung pelajaran di peringkat ijazah dalam bidang pendidikan prasekolah. Sebelumnya saya baru tamat kursus persedian perguruan tetapi dalam bidang Kajian Sosial. Memang saya langsung tidak menyangka akan mendapat kursus pendidikan prasekolah. Perasaan pada ketika itu memang bercampur baur. Mulanya saya tidak mahu tetapi memandangkan tiada pilihan jadi saya teruskan juga dalam bidang prasekolah.


Walaupun ketika itu, kawan-kawan saya ada yang ingin menukar bidang kursu termasuklah saya, namun saya tetap dalam prasekolah. Alhamdulillah akhirnya saya berjaya juga menamatkan pengajian saya. Sedikit sebanyak minat saya dalam bidang ini semakin mekar walaupun sedikit. Cabaran dalam bidang ini tetap mencabar walaupun hanya berhadapan dengan murid berumur 5 hingga 6 tahun. 


Dalam tempoh empat tahun saya telah mengajar, sedikit sebanyak saya mula jatuh cinta dengan bidang prasekolah apabila melihat kemenjadian murid saya. Saya dapat melihat perubahan yang sangat ketara berbanding sewaktu saya mula berjumpa dengan mereka dengan ketika hujung tahun. Contohnya ada yang langsung tidak mahu bercakap dengan saya dan selalu menangis dalam kelas, tetapi selepas beberapa bulan menjadi murid yang paling akrab dengan gurunya.


 
InsyaAllah mudah-mudahan saya akan terus istiqamah dalam mengajar. 

Sekian, Moga kita berjumpa lagi.


No comments: